Familjefotografering

augusti 1, 2022

Att frysa ett ögonblick i tiden kan ju låta lite högtravande, men att göra en familjefotografering handlar ju om exakt just det. Vad vill vi minnas från tiden som preggo, med en nyföding, med bråkiga bröder, retsamma lillsyrror och truliga tonåringar? Rätt ofta är ju livet inte så särskilt tillrättalagt och lätt så därför strävar vi inte efter att få till sådana familjefotograferingar heller. Vi räknar inte med att alla barn vi möter vid en fotografering ska vara välkammade och på gott humör, vi tänker oss att vi fångar er där ni är just den dagen, den stunden i livet. Då blir det oftast bäst.

 

Med åren har vi märkt att det är bra att boka en plats som eventuella barn redan varit på och känner sig bekanta med. Kanske är det på stranden där ni brukar bada om sommaren, eller skogen dit ni brukar åka och grilla korv? Eller så är det i er trädgård som barnen kan vara sig själva lättast, där de kan visa fotografen allt kul de brukar göra där? Och har man inga särskilda önskemål om plats och vill ha våra tips och idéer så är det såklart inga som helst problem. Vi har massa idéer och kan hjälpa till att klura ut en bra plats för en fotografering.

Ibland önskar sig en farmor eller morfar ett familjeporträtt av alla barn och barnbarn och det är ju en kalasbra present till någon som redan har allt (jadå, vi har presentkort som man kan köpa). Då kan man med fördel boka fotograf och sen bjuda in hela tjocka släkten till fika, fotbollsturnering och krabbfiske vid havet.

När det kommer till fotografering av alldeles nybakade bebisar så är det hemma hos er vi fotar. Ju mindre bebi är desto bättre. Den där första tiden när de är sådär alldeles nya är över på ett par veckor så om man pallar så rekommenderar vi att man fotar då. Man behöver då inte städa inför vår ankomst, ej heller ha rena kläder på sig eller bebis. Vårt fokus är ju att fånga livet som det ÄR, som sagt var. Och nyfödda bebisar är liksom underbara exakt som de är, utan nåt krusidull.

 

Jamen magen med självaste bebisen i då? Ja! Den vill man också alltid komma ihåg såklart. Då möts vi antingen hemma hos er (om det är kallt) eller ute någonstans då med. Självklart får syskon och den andre föräldern vara med också.

 

 

Behöver man förbereda sig på något sätt inför en familjefotografering? Ja, jo. Det finns några grejer som kan vara bra att tänka på; utrusta er (föräldrarna alltså) med tålamod samt tillit till fotografen. Ibland kanske det tar lite tid att komma i stämning och kunna slappna av – that goes för både föräldrar och barn… Tidsmässigt brukar en timme vara tillräckligt om det är en familj med barn som ska fotas. Ju mindre barn, desto snabbare måste fotografen vara för små barn pallar inte så länge. Är det minibarn som ska fotas kanske matpaus behövs mitt i fotograferingen och då är det helt okej såklart.

Lita på att fotografen ser ögonblicken och pressa inte kids att smila upp sig om de inte vill. Det brukar oftast sluta med ganska stela leenden som ingen känner igen. Vi är vana vid att hänga med kids bakom kameran och de allra flesta tinar upp efter ett tag om man bara har lite tålamod och är ganska så rolig. Har de kul och känner sig avslappnade så blir det bra bilder. Men! Även allvarliga barn är fina barn, så leenden är inte obligatoriskt.

Kläder är det många som funderar kring och vårt enda råd här är att se till att både vuxna och barn har kläder man känner sig som sig själv i. Får ett truligt barn bestämma själv vilka kläder hen ska ha är det oftast bättre än att blivit påtvingad något hen inte vill ha. Då startar vi liksom i uppförsbacke direkt. Och skulle nu barnet välja den allra fulaste favorittröjan så kanske det må vara hänt? Det kommer ni skratta åt om 20 år när ni tittar på bilden och ni kommer komma ihåg exakt hur envis den lilla var redan på den tiden. Mysigt ju!

Ta gärna med mutor! Locka med klubbor, godis och/eller glass efteråt eller vad som får era barns ögon att tindra lite extra. Se till att själva vara positiva inför fotograferingen och visa hur kul ni tycker det ska bli, då hänger barnen på. Uttalanden såsom ”åh jag hatar att vara med på bild” är generellt en dålig uppladdning för alla som ska fotas och har en tendens att smitta av sig på fler i sällskapet.

Hos oss på Deilig Media får ni efter 2-4 veckor era bilder levererade digitalt via en plattform som heter Pixieset där ni kan ladda ner en app för att ha tillgång till alla bilder i mobilen, samt även ladda ner högupplösta filer för egen framkallning upp till 21×30. Önskar man större förstoringar har vi en separat prislista för det och då köper man bilder styckvis. Vår prislista för familjefotografering hittar ni här (gäller för EN familj. Är ni en hel släkt så kontakta oss för offert.).

Och med detta sagt – hoppas vi ses för en fotografering!

 

Så var det det där med kakor

Denna webbplats använder cookies för att få statistik över besöksantal via Google Analytics. Vi sparar ingen personlig data såvida du inte köper något i vår webshop. Då sparas dina kontaktoch adressuppgifter  uppgifter så vi kan expidera din order. Klickar du okey så bekräftar du att du tagit del av denna information.

Tack för din uppmärksamhet